Beste directie/verantwoordelijke van kinderopvang,
Eén van de kinderen uit uw school/opvang werd onlangs door u, de leerkracht/begeleider of de ouders aangemeld tot deelname aan globale individuele ondersteuning (GIO), een interventie met als doel ‘het bevorderen van de participatie van jonge kinderen met een (vermoeden van) autismespectrumstoornis (ASS) in inclusieve contexten, zoals de kinderopvang en het gewone onderwijs’. Met deze brief willen we u informeren over het wetenschappelijk onderzoek naar GIO dat beoogt GIO te evalueren en de impact op het functioneren van het kind in de kinderopvang of op school na te gaan. Aanvullend willen we uw toestemming vragen tot deelname aan dit onderzoek alsook het verzamelen en bijhouden van gegevens in het kader van dit wetenschappelijk onderzoek.
GIO wil jonge kinderen met (een vermoeden van) ASS maximaal laten deelnemen aan de activiteiten binnen de gewone kinderopvang of het gewoon onderwijs via de praktische ondersteuning van de betrokken opvang of school. Het is een kortdurende interventie (maximaal 30 uur), gericht op specifieke noden (bv. gedragsproblemen, structuur, voorspelbaarheid, sociale vaardigheden, taakspanning, zindelijkheid, slapen, eten, ...). De aard van deze ondersteuning wordt bepaald in overleg, naargelang de noden en de reeds aanwezige hulp. GIO wordt aangeboden door de thuisbegeleidingsdiensten autisme in Vlaanderen: Vzw Victor, Tanderuis, Het Raster vzw, en LSA (Limburgse Stichting Autisme).
De Liga Autisme Vlaanderen (www.ligaautismevlaanderen.be), opgericht door de Vlaamse thuisbegeleidingsdiensten, en de Academische Werkplaats Autisme (AWA, www.academischewerkplaatsautisme.be) gaan een samenwerkingsverband aan om GIO te evalueren. Op deze manier kunnen we de interventie aanpassen en bijsturen naar de toekomst toe en kunnen we evalueren op welk vlak deze interventie bijdraagt tot het functioneren van jonge kinderen met (een vermoeden van) ASS in de kinderopvang of op school. Deze inzichten zullen dan bijdragen aan het verbeteren van het ondersteuningsaanbod voor jonge kinderen met ASS.
Verwerking van gegevens
Informatie wordt verzameld via (online) vragenlijsten en kortdurende video-opnames van de interactie tussen het kind en de leerkracht/kinderbegeleider. Dit om de relevante informatie te kunnen verzamelen en verwerken. Hierbij zullen geen andere kinderen in beeld gebracht worden. Het beeldmateriaal wordt uitsluitend voor dit onderzoek gebruikt en niet voor andere doeleinden. Op basis van dit beeldmateriaal worden relevante gedragingen in kaart gebracht (bv. sociaal-communicatief gedrag van het kind, spelniveau, etc.), die vervolgens gebruikt worden voor het onderzoek. Let op: de video-opname gebeurt enkel bij kinderen uit de kinderopvang of kleuterklas, niet bij kinderen uit het eerste leerjaar.
We garanderen dat het verzamelen, verwerken, bewaren en rapporteren van de ingezamelde gegevens volledig vertrouwelijk gebeurt (conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming). Deze studie werd goedgekeurd en staat onder toezicht van het Ethisch Comité van de Faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen van de Universiteit Gent. In de vragenlijsten wordt op geen enkel moment gevraagd om identificatiegegevens (zoals naam en adres) in te vullen. De resultaten zullen op een gepseudonimiseerde manier bewaard en verwerkt worden. Dit wil zeggen dat er een letter- of cijfercode wordt gebruikt die enkel door de onderzoeker(s) kan teruggekoppeld worden aan de naam van het kind. De identiteit van het kind of de deelnemende school/kinderopvang wordt echter op geen enkel moment openbaar gemaakt, ook niet bij de publicatie van de resultaten van het onderzoek.
De onderzoeksbevindingen en adviezen worden in een wetenschappelijke bijdrage gebundeld. U zal als school/kinderopvang dit rapport ontvangen.
Deelname en beëindiging
Het deelnemen aan de studie gebeurt op vrijwillige basis. Deelnemers kunnen weigeren om deel te nemen aan de studie en kunnen op elk ogenblik de deelname aan de studie stopzetten zonder hiervoor een reden te moeten opgeven. Deze beslissing heeft geen enkel negatief gevolg voor de school/opvang en het kind.
Kosten
Deelname aan deze studie brengt geen extra kosten en risico’s mee voor deelnemers.
Voordelen
De leerkracht/begeleider, ouders en het kind nemen deel aan een vernieuwend interventieprogramma voor jonge kinderen met ASS in de (kinder)opvang/(kleuter)klas. Hiermee dragen ze bij aan de verbetering van dit aanbod en de algehele wetenschappelijke onderbouw voor interventies voor jonge kinderen met ASS.
Informatie en contactpersoon
Wanneer u bereid bent tot deelname aan het onderzoek kan u via onderstaand formulier uw toestemming geven. Indien u meer informatie wenst, kan u steeds contact opnemen met Chloè Bontinck (Liga Autisme Vlaanderen) op het nummer 0472 77 46 36 of via gio@ligaautismevlaanderen.be. U kan ook contact opnemen met Sara Van der Paelt (UGent) op het nummer 09 264 64 72 of via sara.vanderpaelt@UGent.be.
Opmerkingen of onduidelijkheden mag u eveneens steeds doorgeven. Ook als u tijdens de studie aanvullende informatie wenst, kan u op elk ogenblik contact opnemen met de onderzoekers.
Er zijn 8 vragen in deze enquête.